veronica

Zorg voor naasten van verslaafden in een laagdrempelig jasje

Welkom op de eerste blog van Verslaafd aan Jou – de stichting die zich inzet voor naasten van verslaafden! Voordat we het grote nieuws met jullie gaan delen, is een stukje achtergrond informatie wellicht leuk.

Laten we gewoon maar eens beginnen bij het begin. Wie zijn we? En waarom doen we dit werk?

Wat nu Verslaafd aan Jou is, begon in 2005 als Stichting Coke van Jou. Een klein Amsterdams initiatief met een prachtig ideaal. Toen de oprichtster in 2012 wilde stoppen met haar werkzaamheden voor de stichting, is ze op zoek gegaan naar een opvolger die haar gedachtegoed op de juiste manier kon voortzetten. Als snel kwam zij terecht bij Patricia Zegwaard. Patricia was zelf naaste van haar verslaafde partner Richard. Nadat Richard in 2007 in behandeling is gegaan voor zijn verslaving en clean werd, ontstond al snel het idee zelf een verslavingszorg instelling op te richten, met daarin alle elementen die Richard en Patricia zelf hadden gemist tijdens de behandeling van Richard. In 2008 was ‘Ready For Change’ een feit. Het familieprogramma werd een van de belangrijkste speerpunten van Ready For Change en was daarin al vroeg onderscheidend voor de rest van de Nederlandse verslavingszorg. Alle naasten van verslaafden konden aankloppen voor ondersteuning bij Ready For Change, ongeacht waar de verslaafde was: bij RFC in behandeling, ergens anders of zelfs helemaal niet in behandeling. Een unicum in Nederland. Meer info: www.readyforchange.nl

Als voorvechter voor deze vergeten doelgroep was Patricia dan ook bij uitstek de meest geschikte kandidaat voor het voorzitterschap van Stichting Coke van Jou.

Op het moment dat Patricia hiervoor werd gevraagd, stond ik zelf ook op een keerpunt in mijn leven. Ik kende Patricia en haar man Richard uit de kliniek waar Richard en ik samen in behandeling waren geweest. Inmiddels was ik 5 jaar clean en paste het drukke evenementenbureau dat ik had niet meer bij de persoonlijke ontwikkeling die ik in de eerste 5 jaar van mijn herstel had doorgemaakt. Ik wilde het roer omgooien en belde Patricia en Richard met de vraag of ik niet bij Ready For Change aan de slag kon.

De timing kon niet beter: Patricia had, door haar werkzaamheden bij RFC niet genoeg tijd Stichting Coke van Jou inhoudelijk te runnen, dus vroeg zij mij dit met haar samen op te pakken. Daarmee was onze vriendschap verrijkt met een geweldige samenwerking. Met hart en ziel hebben we ons samen gestort op wat Stichting Coke van Jou op dat moment had staan en zijn we samen gaan kijken hoe we de stichting naar een hoger plan konden tillen en zo een duidelijk loket te creëren voor alle naasten van verslaafden in Nederland.

In de loop der tijd is het idee ontstaan de bestaande samenwerking met het Trimbos-instituut te intensiveren, wat heeft geresulteerd in het samenwerkingsproject ‘Verslaafd aan Jou’. Hierin hebben we gezamenlijk onderzocht hoe we onze doelgroep het beste konden helpen en hebben we onze bevindingen bekrachtigd d.m.v. onderzoeken.

Wat wij al wisten is nu bevestigd door keiharde cijfers: naasten van verslaafden hebben het zowel emotioneel als fysiek ontzettend zwaar en kunnen, buiten ons hulpaanbod, vaak maar moeilijk de juiste ondersteuning vinden.

Nu we alle feiten en cijfers helder hebben, wordt het samenwerkingsproject tussen SCVJ en het Trimbos-instituut in augustus afgerond. Alle opgedane kennis en expertise wordt door ons nu vertaald in een nieuwe organisatie, een duidelijk loket dat volledig anticipeert op de hulpvraag van onze doelgroep.

Met trots maken wij hierbij ons grote nieuws bekend:

Vanaf begin september bieden wij naasten van verslaafden een laagdrempelig informatiepunt in de vorm van het platform ‘Help! Mijn dierbare is verslaafd!’. Dit platform bestaat uit de website helpmijndierbareisverslaafd.nl, het handboek ‘Help! Mijn dierbare is verslaafd!’, laagdrempelige informatiemiddagen en een telefonisch advieslijn.

Met dit platform bieden wij alles wat naasten van verslaafden nodig hebben op het moment dat zij moeite hebben met de verslaving van een dierbare.

Tevens bieden we een duidelijk inzicht in het volledige hulpaanbod van Nederland: welke initiatieven zijn er voor naasten, welke verslavingszorginstellingen zijn er en alle andere relevante informatie.

De stichting gaat verder onder de naam ‘Stichting Naast’ – jij naast de verslaafde en wij staan naast jou. Vanuit Stichting Naast wordt het volledige bestaande hulpaanbod geboden, welke op een aantal punten zelfs nog wordt uitgebreid.

Met al deze elementen hebben we onze jarenlange ervaring om kunnen zetten naar een hulpaanbod dat naadloos aansluit bij de behoefte van naasten van verslaafden in Nederland. En daarop zijn we ontzettend trots.

 

Met ons hele team van vaste hulpverleners en vele vrijwilligers zijn we klaar voor een nieuw tijdperk en hopen hiermee alle naasten van verslaafden in Nederland de ondersteuning te geven die zij nodig hebben!

Vanaf nu publiceren wij een regelmatig nieuwe blogs met tips en informatie!

Hartelijke groet,

Veronica Risch – Landelijk projectleider – veronica@stichtingnaast.nl – 020 6703530