Individuele ondersteuning

Help! Mijn dierbare is verslaafd! is een initiatief van Stichting Naast. Stichting Naast biedt een uitgebreid professioneel hulpaanbod voor naasten van verslaafden. Hieronder valt o.a. individuele begeleiding. Op deze pagina vertellen wij je meer over de mogelijkheden.

Leef jij met een dierbare die verslaafd is en merk je dat je er langzaam zelf aan onder door gaat? Wij hebben een individueel programma ontwikkeld om jou om te leren gaan met deze verschrikkelijk moeilijke situatie.

Het programma begint met een uitgebreid intakegesprek waarin wij jouw specifieke situatie goed in kaart te brengen, onderzoeken wat jouw rol is en wat jouw valkuilen zijn in deze situatie en op basis daarvan kijken wij welke tools je nodig hebt om de regie weer wat meer terug te pakken over jouw eigen leven.

De begeleiding die wij geven bestaat uit 3 counseling gesprekken met jouw persoonlijke counselor, waarnaast je thuis aan de slag gaat met de speciaal door ons ontwikkelde online module ‘Omgaan met jouw dierbare verslaafde’.

In deze online module leggen wij je meer uit over de invloed van verslaving op naasten, maar ook over wat jij zelf kunt doen om jouw eigen levenskwaliteit te verbeteren.

Omdat veel van onze cliënten het fijn vinden ervaringen met elkaar te delen, bieden wij iedereen die individuele ondersteuning krijgt (of heeft gekregen) bij ons de mogelijkheid om 1x per maand deel te nemen aan een groepssessie. Hierin bespreken we thema’s als grenzen stellen, loslaten en vertrouwen. De groepssessies zijn niet verplicht. We bieden dit als extra ondersteuning, passend bij het individuele programma.

Je kunt ook na afronding van de individuele ondersteuning naar de groepssessies blijven komen.

Hoe werkt het programma

Het individuele programma bestaat uit een uitgebreid intake gesprek en 3 counseling gesprekken. Er wordt 1 gesprek per 2 à 3 weken ingepland, op een voor jou geschikt moment. Dit kan bij ons op locatie, maar ook via Skype/FaceTime of telefonisch.

Deze gesprekken worden aangevuld met onze online module, dat bestaat uit schriftelijke informatie, opdrachten en een dagboek. Gedurende het doorlopen van het individuele programma word je begeleid door jouw persoonlijke counselor. Je krijgt feedback op de ingeleverde huiswerkopdrachten en de counselor volgt je proces op de voet, door het lezen van alle ingeleverde dagboek verslagen.

In het online programma is tevens een chatfunctie ingebouwd, waarmee je contact kunt opnemen met jouw persoonlijke counselor.

Hoe gaan we van start

 • Geen wachtlijst
 • Geen verwijsbrief huisarts nodig
 • Uitgebreide intake om jouw specifieke situatie goed in kaart te brengen
 • Bij start programma krijg je jouw inloggegevens voor jouw persoonlijke online omgeving
 • Individuele gesprekken worden gepland op een voor jou geschikt moment
 • Privacy gewaarborgd

Wat zijn de kosten

De eigen bijdrage voor het individuele programma is € 295,-. De overige kosten worden vergoed vanuit subsidies en donaties.

Inhoud programma:

 • Uitgebreid intake gesprek van 60 minuten
 • 3 counselingsessies van 60 minuten
 • Informatie, dagboekfunctie en opdrachten via online module
 • Online begeleiding via berichten en videochat functie
 • Optioneel: Maandelijkse groepssessies
 • Totaal aantal uren begeleiding: ca. 10 uur

Mocht je niet in staat zijn de eigen bijdrage te betalen, raden we je aan contact op te nemen met je gemeente. Afhankelijk van je situatie, zou je kans kunnen maken op een Persoonsgebonden Budget uit de WMO. Helaas staan naasten van verslaafden niet in de zorgverzekeringswet, waardoor zorg voor deze doelgroep niet vergoed wordt door zorgverzekeraars.

Aanmelden Individuele ondersteuning
* verplicht

Losse sessies

Heb je behoefte aan een losse sessie om te onderzoeken wat je hulpvraag is en hoe je daaraan wilt werken? Of wil je aansluitend aan het Individuele Programma nog af en toe een sessie? Dan bieden wij ook de mogelijkheid voor losse gesprekken. De kosten hiervan zijn € 75.

Het is mogelijk om de gesprekken op onze kantoren in Amsterdam of Meppel te laten plaatsvinden, maar het is ook mogelijk om de gesprekken telefonisch of via Skype te doen.

Bel ons op 020 670 35 30 om direct een gesprek in te plannen met een van onze behandelaren.

Vervolgprogramma

Tijdens het individuele programma komen vaak onderliggende thema’s aan de oppervlakte. In navolging op het individuele programma, bieden wij daarom de mogelijkheid de verkregen ondersteuning verder uit te diepen in ons vervolgprogramma.

Hierin gaan we aan de slag met manieren om je eigenheid te versterken en je leven vorm te geven met de nieuwe tools die je hebt geleerd. Het doel is om jou nog steviger in je schoenen te laten staan en je weerbaarheid te versterken. We leren je manieren om constructief met je problemen om te gaan en nog beter voor jezelf te zorgen.

Hoe werkt het vervolgprogramma

Het vervolgprogramma ga je doorlopen met jouw eigen persoonlijke counselor van het individuele programma. Je bent dus in vertrouwde handen en hoeft niets meer uit te leggen. Samen bespreek je welke thema’s je wilt uitwerken en waar de focus moet liggen tijdens het vervolgprogramma.

Je hebt in totaal 6 sessies van 60 minuten, die je inplant op een voor jou geschikt moment. Daarnaast ga je thuis weer online aan de slag. Voor het vervolgprogramma hebben wij een uitgebreide online module ontwikkeld die aansluit met de hulpvragen die tijdens deze volgende stap aan de orde zijn. Hierin krijg je ook weer online begeleiding en feedback.

Als aanvulling op dit vervolgprogramma kun je nog steeds gebruik maken van de tweewekelijkse groepssessies. Deze blijven ook nog na afronding van het vervolgprogramma toegankelijke voor je.

 

Wat zijn de kosten

De kosten voor het individuele programma zijn € 795,-

Inhoud programma:

 • 6 counselingsessies van 60 minuten
 • Informatie, dagboekfunctie en opdrachten via online module
 • Online begeleiding via berichten en videochat functie
 • Optioneel: Tweewekelijkse groepssessies
 • Totaal aantal uren begeleiding: ca. 15 uur

Mocht je niet in staat zijn de vergoeding te betalen, raden we je aan contact op te nemen met je gemeente. Afhankelijk van je situatie, zou je kans kunnen maken op een Persoonsgebonden Budget uit de WMO. Helaas staan naasten van verslaafden niet in de zorgverzekeringswet, waardoor zorg voor deze doelgroep niet vergoed wordt door zorgverzekeraars.

Aanmelden vervolgprogramma
* verplicht