Mijn kennis/collega/etc is verslaafd

Mijn kennis/collega/etc is verslaafd… Wat nu?!

Als een kennis/ collega of iemand anders in je nabijheid verslaafd is dan kun je je machteloos voelen. Je ziet dat het niet goed met iemand gaat, maar je weet niet hoe je moet helpen.

Wat is verslaving

Kortgezegd is een verslaving een manier om met onprettige emoties om te gaan. Het middel van de verslaving (alcohol, drug, gokken, drugs, seks of gamen) wordt gebruikt om deze emoties te kunnen dragen. Het gaat er niet zozeer om welk middel wordt gebruikt; het gaat erom waarom dit wordt gebruikt.

Probleem: patronen van verslaving

Het kan zijn dat je een gesprek hebt gevoerd met je verslaafde collega waarin je hebt verteld dat je bezorgd bent en dat hij/zij hulp moet gaan zoeken. Maar er zijn inmiddels een paar maanden voorbij en er is niets veranderd.

Voorbeeld

Je collega heeft niet bijgedragen aan een project. Maar tijdens een evaluatiegesprek zeg niets tegen jullie baas omdat je ziet dat deze persoon het zwaar heeft en niet wilt dat hij nog meer in de problemen komt. Je vertelt dit aan je collega en zegt dat je dit niet nog een keer voor hem doet, hij belooft beterschap, maar twee weken later gebeurt het weer en ook deze keer ontzie je hem.

Doordat je je collega hebt ontzien zijn er geen negatieve gevolgen. Hierdoor voelt hij niet de noodzaak iets te veranderen.

Deze vicieuze cirkel zal zich blijven herhalen, terwijl jij als naaste hier ook onder lijdt.

Oplossing: hoe kun je een kennis/collega die verslaafd is het beste helpen

Het is belangrijk om het gevoel los te laten dat jij met jouw gedag de situatie kunt veranderen. Wat je wel kunt veranderen is hoe jij in deze situatie staat en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw leven minder wordt beïnvloed door het gedrag van de verslaafde.

Wij willen je hier graag bij helpen.

Ons hulpaanbod

Informatiemiddagen

Heb jij moeite met de verslaving van dierbare? Kom dan naar onze informatiemiddag en maak kennis met de ondersteuning die wij jou hierin kunnen bieden.
meer informatie

INDIVIDUELE ONDERSTEUNING

Wil je ondersteuning die past bij jouw specifieke situatie, meld je dan nu aan voor ons individuele programma en krijg concrete handvatten om de regie weer terug te krijgen over jouw eigen leven.
meer informatie

TELEFONISCH ADVIES

Ons team staat voor je klaar om je telefonisch een luisterend oor te bieden en met je mee te denken over stappen die je kunt zetten in het leren omgaan met jouw dierbare verslaafde.
meer informatie

WORKSHOPS

Wil je meer inzicht in thema’s als grenzen stellen en loslaten? Schrijf je dan nu in voor 1 van onze workshops.
meer informatie