Mijn kennis/collega/etc is verslaafd. Wat nu?!

Als een kennis/ collega of iemand anders in je nabijheid verslaafd is dan kun je je machteloos voelen. Je ziet dat het niet goed met iemand gaat, maar je weet niet hoe je moet helpen.

Wat is verslaving

Verslaving is vrij simpel uit te leggen: een verslaafde heeft moeite om op een gezonde manier met emoties om te gaan. De verslaafde gebruikt iets van buiten zichzelf om zich anders te voelen dan hij zich voelt. Er zijn verschillende middelen om dat te doen, bijvoorbeeld: alcohol, drugs of gokken, maar ook seks, eten of gamen. Het product waaraan hij verslaafd is, is eigenlijk niet belangrijk. Het gaat om de motivatie achter het gebruik van deze middelen.

Probleem: patronen van verslaving

Het kan zijn dat je een gesprek hebt gevoerd met je verslaafde collega waarin je hebt verteld dat je bezorgd bent en dat hij/zij hulp moet gaan zoeken. Maar er zijn inmiddels een paar maanden voorbij en er is niets veranderd.

Voorbeeld

Je collega heeft niet bijgedragen aan een project. Maar tijdens een evaluatiegesprek zeg niets tegen jullie baas omdat je ziet dat deze persoon het zwaar heeft en niet wilt dat hij nog meer in de problemen komt. Je vertelt dit aan je collega en zegt dat je dit niet nog een keer voor hem doet, hij belooft beterschap, maar twee weken later gebeurt het weer en ook deze keer ontzie je hem.

Doordat je je collega hebt ontzien zijn er geen negatieve gevolgen. Hierdoor voelt hij niet de noodzaak iets te veranderen.

Deze vicieuze cirkel zal zich blijven herhalen, terwijl jij als naaste hier ook onder lijdt.

Oplossing: hoe kun je een kennis / collega dat verslaafd is het beste helpen

Het is belangrijk om het gevoel los te laten dat jij met jouw gedag de situatie kunt veranderen. Wat je wel kunt veranderen is hoe jij in deze situatie staat en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw leven minder wordt beïnvloed door het gedrag van de verslaafde.

Wij willen je hier graag bij helpen.

Hoe kunnen wij jou helpen?

🤝 Individuele steun

Wij bieden je persoonlijk hulp en geven je handvaten om beter om te gaan met de verslaving van jouw dierbare.

📞 Telefonisch advies

Wij bieden een luisterend oor als jij hulp en advies nodig hebt om om te gaan met de verslaving van jouw dierbare.

ℹ️ Informatiedagen

Tijdens onze informatiebijeenkomsten maak je kennis met de ondersteuning die wij je kunnen bieden.

🧑‍🏫 Workshops

Onze workshops bieden je inzicht en de kracht los te kunnen laten en duidelijke grenzen te stellen.

Scroll naar boven