Mijn partner is verslaafd

Mijn partner is verslaafd… Wat nu?!

Als je partner verslaafd is dan zit je vaak in een spagaat. Alle verantwoordelijkheden binnen het gezin komen op jouw schouders terecht en als je voor jezelf kiest dan laat je de rest vallen.

Wat is verslaving

Een verslaafde is verslaafd aan een middel dat hem steunt in het verwerken van negatieve emoties. Niet alleen alcohol, drugs of gokken zijn veelgebruikte middelen, ook seks, eten, eindeloos series kijken en gamen zijn manieren om de moeilijke emoties uit de weg te gaan. Het maakt niet echt uit waar je dierbare aan verslaafd is, het gaat erom waarom hij dit middel gebruikt.

Probleem: patronen van verslaving

Je hebt al van alles geprobeerd om je partner te helpen, maar niets schijnt te werken.
Dit komt doordat de verslaafde er alles aan zal doen om zijn verslaving te kunnen voorzetten, op een bepaald niveau haalt hij er namelijk veel steun uit.

Voorbeeld

Na een grote ruzie over je partners verslaving dreig je weg te gaan. Hierop zegt je partner dat je nooit echt van hem gehouden hebt, anders zou je nu niet dreigen met weggaan. Hij draait het om en zegt dat hij jou nog één kans geeft om het tegendeel te bewijzen.
Dit raakt je in je ziel. Alles heb je al uit liefde gedaan voor jouw verslaafde partner en nu zegt hij dit?! Uit frustratie zeg je dat je blijft zodat je hem kunt laten zien hoeveel je van hem houdt, maar dat dit dan wel echt de laatste keer is. Nog geen week later belanden jullie in exact dezelfde situatie en weer blijf je bij hem, ondanks dat je hebt geroepen dat je de volgende keer echt zou gaan.

Door ultimatums te stellen waar je niet aan kunt of wilt voldoen ondervindt je partner geen negatieve gevolgen van zijn verslaving. Hij zal dus ook niet de noodzaak voelen iets aan zijn gedrag te veranderen.
In deze vicieuze cirkel houden verslaving en gedrag elkaar in stand. Terwijl jij als dierbare zeer veel lijdt onder de situatie.

Oplossing: hoe kun je een partner die verslaafd is het beste helpen

Hoe ongewenst het ook is, jij hebt heel weinig tot geen invloed op het gedrag van de verslaafde. Waar je wel iets aan kunt doen is hoe jij met de situatie omgaat. 
Het doel is om op een punt te komen waar jouw leven niet meer in het teken staat van de verslaving van je partner en de vicieuze cirkel doorbroken wordt.

Je hoeft dit niet alleen te doen, wij kunnen je hierbij helpen.

Ons hulpaanbod

Informatiemiddagen

Heb jij moeite met de verslaving van dierbare? Kom dan naar onze informatiemiddag en maak kennis met de ondersteuning die wij jou hierin kunnen bieden.
meer informatie

INDIVIDUELE ONDERSTEUNING

Wil je ondersteuning die past bij jouw specifieke situatie, meld je dan nu aan voor ons individuele programma en krijg concrete handvatten om de regie weer terug te krijgen over jouw eigen leven.
meer informatie

TELEFONISCH ADVIES

Ons team staat voor je klaar om je telefonisch een luisterend oor te bieden en met je mee te denken over stappen die je kunt zetten in het leren omgaan met jouw dierbare verslaafde.
meer informatie

WORKSHOPS

Wil je meer inzicht in thema’s als grenzen stellen en loslaten? Schrijf je dan nu in voor 1 van onze workshops.
meer informatie