Mijn ouder is verslaafd. Wat nu?!

Als één van je ouders verslaafd is dan heeft dat een groot effect op jou. Het kan zijn dat je pogingen om te helpen niet worden gezien en je voelt je machteloos. De natuurlijke rolverdeling tussen ouder en kind is volledig uit balans, wat grote gevolgen kan hebben voor jou in je verdere leven.

Wat is verslaving

Verslaving is vrij simpel uit te leggen: een verslaafde heeft moeite om op een gezonde manier met emoties om te gaan. De verslaafde gebruikt iets van buiten zichzelf om zich anders te voelen dan hij zich voelt. Er zijn verschillende middelen om dat te doen, bijvoorbeeld: alcohol, drugs of gokken, maar ook seks, eten of gamen. Het product waaraan hij verslaafd is, is eigenlijk niet belangrijk. Het gaat om de motivatie achter het gebruik van deze middelen.

Probleem: patronen van verslaving

Natuurlijk wil je je ouder helpen maar bij een verslaafde heeft dat vaak een tegenovergesteld effect. De verslaafde weet namelijk heel goed hoe zij zijn omgeving kan inzetten om zijn verslaving in stand te houden.

Voorbeeld

Je vader zegt tegen jou dat er niemand naar hem omkijkt en dat hij daardoor eenzaam is. Die eenzaamheid is de reden dat hij meer gaat drinken en dus is zijn alcoholisme eigenlijk jullie fout. Vanuit een schuldgevoel ga jij vaker bij je vader langs terwijl hij in dronken toestand alleen maar nare dingen tegen je zegt.

Je roept dat je het nu echt zat bent en dat dit de laatste keer is dat je naar hem toe gaat als hij zo dronken is. Maar een paar dagen later ga je toch maar weer bij hem langs en herhaalt zich de situatie.

Je wilt niet dat je vader zich eenzaam voelt, daardoor geef je toe aan je schuldgevoel. Daardoor voelt hij geen consequenties van zijn probleem en zal hij er ook niets aan gaan doen.

Dit is een patroon dat zich blijft herhalen en waar jij ook veel onder lijdt.

Oplossing: hoe kun je een ouder dat verslaafd is het beste helpen

Hoe graag je dat ook zou willen, jij hebt geen invloed op het gedrag van de verslaafde, daarvoor is hun nood te hoog. Maar je kunt wel je eigen gedrag veranderen en hoe jij op de verslaafde reageert. 
Het is lastig als je ouder verslaafd is, al helemaal als jij van hen afhankelijk bent, maar met hulp kun je zorgen dat jouw leven niet helemaal wordt beheerst door het gedrag van de verslaafde.

Wij kunnen je helpen.

Hoe kunnen wij jou helpen?

🤝 Individuele steun

Wij bieden je persoonlijk hulp en geven je handvaten om beter om te gaan met de verslaving van jouw dierbare.

📞 Telefonisch advies

Wij bieden een luisterend oor als jij hulp en advies nodig hebt om om te gaan met de verslaving van jouw dierbare.

ℹ️ Informatiedagen

Tijdens onze informatiebijeenkomsten maak je kennis met de ondersteuning die wij je kunnen bieden.

🧑‍🏫 Workshops

Onze workshops bieden je inzicht en de kracht los te kunnen laten en duidelijke grenzen te stellen.

Scroll naar boven