Samen door de feestdagen: 10 Tips voor naasten van verslaafden om met stress en angst om te gaan

Samen door de feestdagen: 10 Tips voor naasten van verslaafden om met stress en angst om te gaan 10 tips, Feestdagen en verslaving

De feestdagen kunnen een vreugdevolle tijd zijn, maar voor naasten van verslaafden kan het ook een uitdagende periode zijn. De combinatie van festiviteiten en de emotionele complexiteit van het omgaan met een verslaafde naaste kan angst en stress veroorzaken. Hier zijn 10 tips om deze feestdagen met begrip, liefde en veerkracht door te komen.

Terugval in verslaving

Terugval in verslaving, ook wel ‘relapse’ genoemd, verwijst naar het hervallen in oude verslavingsgewoonten en het gebruik van een middel of gedrag waar iemand eerder aan verslaafd was, nadat een periode van onthouding is geweest. Dit kan zich voordoen bij mensen die proberen te herstellen van een verslaving aan stoffen zoals alcohol, drugs, nicotine, of van gedragsverslavingen zoals gamen, gokken, enz.

Een dierbare heeft een eetstoornis, wat kan ik als naaste doen?

Een dierbare heeft een eetstoornis, wat kan ik als naaste doen? Eetstoornis

Eetstoornissen, zoals anorexia, boulimia en de eetbuistoornis, ontstaan vaak in of na de puberteit, een levensfase met grote veranderingen, maar kunnen ook eerder of later ontstaan. Persoonlijke eigenschappen, zoals een negatief zelfbeeld, perfectionisme en het moeilijk vinden om emoties te uiten, kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een eetstoornis.

Scroll naar boven