Wat is een interventie en werkt het wel?
Een interventie is een confronterend gesprek met degene die een verslaving heeft met als doel dat deze persoon in behandeling gaat voor zijn/haar verslaving. Tijdens de interventie wordt de persoon met de verslaving geconfronteerd met de gevolgen van zijn/haar verslaving voor zijn/haar naasten.
Een professionele interventie wordt uitgevoerd onder begeleiding van een interventionist. Een interventionist is vaak een ervaringsdeskundige (verslaafde in herstel) die een speciale opleiding heeft gevolgd tot interventionist en/of familiecounselor.
Hoe gaat een interventie in zijn werk?
Voorafgaande aan de interventie zijn er diverse bijeenkomsten met de interventionist.
Tijdens deze bijeenkomsten wordt alle problematiek omtrent jullie en jullie dierbare verslaafde in kaart gebracht. Zoals jullie ervaringen, jullie zorgen, het gebruik en gedrag van degene met de verslaving enzovoorts. Jullie gaan met hulp van de interventionist brieven schrijven die tijdens de interventie worden voorgelezen. Vervolgens wordt de dag en tijd van de interventie afgesproken. Uiteraard wordt de kliniek bij wie de opname gaat plaatsvinden van te voren op de hoogte gebracht.
Op de dag van de interventie komen jullie bij elkaar en gaan jullie gezamenlijk met de interventionist naar degene die de verslaving heeft.
Elke interventie is anders, zoals elke verslaafde en situatie anders is. De werkwijze en benodigde voorbereidingen verschillen daarom per interventie.
Voorbeelden van een interventie
Misschien ken je het programma Verslaafd! op RTL 4. Daar zie je Maarten Dammers als interventionist en familie counselor aan het werk. Op de televisie wordt maar een klein deel van het gehele proces getoond. In de werkelijkheid kan het wat anders gaan. Een interventionist biedt altijd maatwerk aan en soms zijn meerdere gesprekken (interventies) noodzakelijk. Besef ook dat op de televisie rekening wordt gehouden met de beperkte zendtijd en ‘entertainment’ gehalte.
Je kunt hier het programma op Videoland terugkijken.
Werkt een interventie?
Een interventie werkt altijd! Soms niet met de uitkomst waar je eerst op had gehoopt. Er is namelijk altijd een kans dat de verslaafde de aangeboden hulp niet aanvaardt, ondanks de ultimatums die jullie stellen. Soms wil iemand nog niet “gered” worden. Een interventie werkt altijd omdat de vicieuze cirkel, waar zowel jullie als degene met de verslaving inzitten, doorbroken wordt. Jullie worden als naasten intensief begeleid door de interventionist / familiecounselor. Jullie leren onder andere om grenzen te stellen en los te laten. Jullie krijgen inzicht in het mechanisme van verslaving. Daardoor kan het herstelproces voor jullie beginnen.
Soms aanvaardt een verslaafde op het moment van de interventie de hulp en gaat hij/zij in behandeling, omdat hij/zij zich gedwongen voelt. Tijdens de behandeling of kort erna valt hij/zij dan helaas terug. Een succesvolle behandeling werkt alleen als degene met de verslaving voor zichzelf wil stoppen. Zodra iemand naar een kliniek gaat voor een ander, kàn het mogelijk zijn dat de behandeling niet succesvol is.
Er zijn gelukkig genoeg cases waarin de interventie wel de gewenste uitkomst biedt. Degene met de verslaving wilde al langer stoppen maar schaamde zich te veel of hij/zij wist niet zo goed hoe hulp te accepteren. De interventie is dan net dat nodige duwtje.
Wat kost een interventie?
Helaas wordt een interventie nog niet vergoed door de zorgverzekering. De behandeling voor degene met de verslaving wordt wel vergoed. Een interventie is maatwerk, daarom variëren de kosten. Sommige interventies hebben meer voorbereiding en bijeenkomsten nodig dan anderen. Wanneer je contact opneemt met een interventionist, volgt vaak eerst een intakegesprek, daarna ontvang je een voorstel met een plan en de kosten. Vaak delen naasten samen de kosten van de interventie.
Hoe kom ik in contact met een interventionist?
Er zijn meerdere interventionisten die door heel Nederland werken. Bekend is Maarten Dammers en Peter ter Horst, vanwege hun deelnames aan de programma Verslaafd! Je kan contact met ons opnemen voor advies of verwijzing.
Hulp of advies nodig?
Neem contact met ons op: