Mijn goede vriend(in) is verslaafd

Mijn goede vriend(in) is verslaafd… Wat nu?!

Als een goede vriend of vriendin van je verslaafd is dan kun je je vaak verschrikkelijk machteloos voelen. Je kent elkaar zo goed maar de verslaving drijft jullie langzaam uiteen terwijl jij zo hard je best doet om je vriend(in) te helpen.

Wat is verslaving

Een verslaving komt tot stand als iemand niet goed met zware of ingewikkelde emoties kan omgaan. Dan gebruikt hij een middel van buitenaf om de emoties te vergeten of af te zwakken. Het kan gaan om alcohol, drug, gokken, seks, eten of gamen. Het maakt eigenlijk niet uit wat er wordt gebruikt, het gaat erom om de oorzaak van de verslaving aan te pakken. Welke heftige emoties moeten er worden verzacht? Pas als een verslaafde hiermee aan de slag gaat dan hij van het gebruik af komen.

Probleem: patronen van verslaving

Je hebt al lange gesprekken gevoerd, misschien heb je aangeboden mee te gaan naar een kliniek of ben je al geweest. Maar het heeft allemaal niet geholpen. Dat komt doordat de verslaving zoveel troost en steun biedt, dat het voor de verslaafde heel eng is om het zonder te moeten doen. Hij zal alles in zijn omgeving inzetten om zijn gang te kunnen blijven gaan.

Voorbeeld

Je vriendin vraagt je om tegen haar partner te zeggen dat ze de hele avond bij jou was, terwijl ze eigenlijk – voor de zoveelste keer – dronken in de kroeg hing. Jij wilt haar helpen en doet wat ze vraagt. Maar je zegt ook dat je dit nooit meer doet.  De volgende week gebeurd het echter weer en om haar problemen niet nog groter te maken help je haar weer met het verzinnen van een excuus.

Doordat je je vriendin blijft helpen kan ze steeds de negatieve gevolgen van haar verslaving ontlopen. Hierdoor zal zij niet de noodzaak voelen iets aan haar situatie te veranderen.

Het is een patroon van gedrag en verslaving dat zich steeds herhaalt en waar ook jij onder lijdt.

Oplossing: hoe kun je een vriend(in) die verslaafd is het beste helpen

Hoe hard je het ook zult proberen, jij hebt weinig invloed op het gedrag van een verslaafde. Wat je wel kunt veranderen is manier waarop jij met de situatie omgaat. 
Samen met hulp van ons kun je toewerken naar een punt waar jij je niet meer compleet laat meeslepen door het gedrag van je vriend(in).

Ons hulpaanbod

Informatiemiddagen

Heb jij moeite met de verslaving van dierbare? Kom dan naar onze informatiemiddag en maak kennis met de ondersteuning die wij jou hierin kunnen bieden.
meer informatie

INDIVIDUELE ONDERSTEUNING

Wil je ondersteuning die past bij jouw specifieke situatie, meld je dan nu aan voor ons individuele programma en krijg concrete handvatten om de regie weer terug te krijgen over jouw eigen leven.
meer informatie

TELEFONISCH ADVIES

Ons team staat voor je klaar om je telefonisch een luisterend oor te bieden en met je mee te denken over stappen die je kunt zetten in het leren omgaan met jouw dierbare verslaafde.
meer informatie

WORKSHOPS

Wil je meer inzicht in thema’s als grenzen stellen en loslaten? Schrijf je dan nu in voor 1 van onze workshops.
meer informatie