Mijn goede vriend(in) is verslaafd. Wat nu?!

Als een goede vriend of vriendin van je verslaafd is dan kun je je vaak verschrikkelijk machteloos voelen. Je kent elkaar zo goed maar de verslaving drijft jullie langzaam uiteen terwijl jij zo hard je best doet om je vriend(in) te helpen.

Wat is verslaving

Verslaving is vrij simpel uit te leggen: een verslaafde heeft moeite om op een gezonde manier met emoties om te gaan. De verslaafde gebruikt iets van buiten zichzelf om zich anders te voelen dan hij zich voelt. Er zijn verschillende middelen om dat te doen, bijvoorbeeld: alcohol, drugs of gokken, maar ook seks, eten of gamen. Het product waaraan hij verslaafd is, is eigenlijk niet belangrijk. Het gaat om de motivatie achter het gebruik van deze middelen.

Probleem: patronen van verslaving

Je hebt al lange gesprekken gevoerd, misschien heb je aangeboden mee te gaan naar een kliniek of ben je al geweest. Maar het heeft allemaal niet geholpen. Dat komt doordat de verslaving zoveel troost en steun biedt, dat het voor de verslaafde heel eng is om het zonder te moeten doen. Hij zal alles in zijn omgeving inzetten om zijn gang te kunnen blijven gaan.

Voorbeeld

Je vriendin vraagt je om tegen haar partner te zeggen dat ze de hele avond bij jou was, terwijl ze eigenlijk – voor de zoveelste keer – dronken in de kroeg hing. Jij wilt haar helpen en doet wat ze vraagt. Maar je zegt ook dat je dit nooit meer doet.  De volgende week gebeurd het echter weer en om haar problemen niet nog groter te maken help je haar weer met het verzinnen van een excuus.

Doordat je je vriendin blijft helpen kan ze steeds de negatieve gevolgen van haar verslaving ontlopen. Hierdoor zal zij niet de noodzaak voelen iets aan haar situatie te veranderen.

Het is een patroon van gedrag en verslaving dat zich steeds herhaalt en waar ook jij onder lijdt.

Oplossing: hoe kun je een vriend(in) dat verslaafd is het beste helpen

Hoe hard je het ook zult proberen, jij hebt weinig invloed op het gedrag van een verslaafde. Wat je wel kunt veranderen is manier waarop jij met de situatie omgaat. Samen met hulp van ons kun je toewerken naar een punt waar jij je niet meer compleet laat meeslepen door het gedrag van je vriend(in).

Hoe kunnen wij jou helpen?

🤝 Individuele steun

Wij bieden je persoonlijk hulp en geven je handvaten om beter om te gaan met de verslaving van jouw dierbare.

📞 Telefonisch advies

Wij bieden een luisterend oor als jij hulp en advies nodig hebt om om te gaan met de verslaving van jouw dierbare.

ℹ️ Informatiedagen

Tijdens onze informatiebijeenkomsten maak je kennis met de ondersteuning die wij je kunnen bieden.

🧑‍🏫 Workshops

Onze workshops bieden je inzicht en de kracht los te kunnen laten en duidelijke grenzen te stellen.

Scroll naar boven