Mijn broer / zus is verslaafd. Wat nu?!

Als je broer of zus is verslaafd dan draait het leven van het gezin vaak om de verslaafde. Alle aandacht gaat daar naartoe en jij wordt over het hoofd gezien. Of het nou jouw verjaardag is, of kerst, altijd zijn er dezelfde vragen ‘hoe gaat het met hem?’, ‘zou hij komen?’, en als hij komt, in welke staat is hij dan? Je kunt je boos of verongelijkt voelen en wil graag de balans binnen de familie weer rechttrekken.

Wat is verslaving

Verslaving is vrij simpel uit te leggen: een verslaafde heeft moeite om op een gezonde manier met emoties om te gaan. De verslaafde gebruikt iets van buiten zichzelf om zich anders te voelen dan hij zich voelt. Er zijn verschillende middelen om dat te doen, bijvoorbeeld: alcohol, drugs of gokken, maar ook seks, eten of gamen. Het product waaraan hij verslaafd is, is eigenlijk niet belangrijk. Het gaat om de motivatie achter het gebruik van deze middelen.

Probleem: patronen van verslaving

Jij, je ouders en andere familieleden zijn betrokken bij de verslaving van jullie dierbare. Op verschillende manieren hebben jullie geprobeerd hem te helpen of te beïnvloeden, maar niets heeft voldoende gewerkt. Dat komt doordat de verslaafde de mensen in zijn nabijheid inzet om te kunnen blijven gebruiken.

Voorbeeld

Je weet dat je verslaafde zus of broer iets ergs heeft gedaan, maar jij bent gevraagd dit niet aan jullie ouders te vertellen. Ze maken zich namelijk al zoveel zorgen doordat JIJ normaal alles doorvertelt. Uit schuldgevoel zeg je inderdaad niets en hebt haar/zijn gedrag weer door de vingers gezien. Je zegt nog wel dat dit de laatste keer is dat je haar/hem een hand boven het hoofd houdt, maar een paar weken later gebeurt er weer iets en weer besluit je niets te vertellen.

Doordat jij toegeeft zal de verslaafde niets aan zijn of haar gedrag veranderen omdat er geen consequenties aan verbonden zijn.

Dit gedragspatroon binnen families zal zich blijven herhalen ondanks dat iedereen er veel verdriet van heeft.

Oplossing: hoe kun je een broer of zus dat verslaafd is het beste helpen

Jouw gedrag kan het gedrag van de verslaafde niet beïnvloeden. Wat jij wel kunt veranderen is de manier waarop jij met je dierbare omgaat. 
Als het leven van jou en je familie niet langer volledig beheerst wordt door het gedrag van de verslaafde kun je de patronen doorbreken.

Wij kunnen jou en je familie hierbij ondersteunen.

Hoe kunnen wij jou helpen?

🤝 Individuele steun

Wij bieden je persoonlijk hulp en geven je handvaten om beter om te gaan met de verslaving van jouw dierbare.

📞 Telefonisch advies

Wij bieden een luisterend oor als jij hulp en advies nodig hebt om om te gaan met de verslaving van jouw dierbare.

ℹ️ Informatiedagen

Tijdens onze informatiebijeenkomsten maak je kennis met de ondersteuning die wij je kunnen bieden.

🧑‍🏫 Workshops

Onze workshops bieden je inzicht en de kracht los te kunnen laten en duidelijke grenzen te stellen.

Scroll naar boven