Mijn broer/zus is verslaafd

Mijn broer/zus is verslaafd… Wat nu?!

Als je broer of zus is verslaafd dan draait het leven van het gezin vaak om de verslaafde. Alle aandacht gaat daar naartoe en jij wordt over het hoofd gezien. Of het nou jouw verjaardag is, of kerst, altijd zijn er dezelfde vragen ‘hoe gaat het met hem?’, ‘zou hij komen?’, en als hij komt, in welke staat is hij dan? Je kunt je boos of verongelijkt voelen en wil graag de balans binnen de familie weer rechttrekken.

Wat is verslaving

Een verslaafde heeft een extern middel nodig om met zware emoties om te gaan. Hoe rot hij zich ook voelt over de verslaving, de steun die hij uit het middel haalt is groter. De meeste bekende middelen zijn alcohol, drugs of gokken, maar ook seks, eten, eindeloos series kijken of gamen zijn middelen waardoor deze nare emoties kunnen worden verzacht of vergeten. Het middel is niet belangrijk, de verslaafde moet geholpen worden met de reden achter het gebruik van het middel.

Probleem: patronen van verslaving

Jij, je ouders en andere familieleden zijn betrokken bij de verslaving van jullie dierbare. Op verschillende manieren hebben jullie geprobeerd hem te helpen of te beïnvloeden, maar niets heeft voldoende gewerkt. Dat komt doordat de verslaafde de mensen in zijn nabijheid inzet om te kunnen blijven gebruiken.

Voorbeeld

Je weet dat je verslaafde zus iets ergs heeft gedaan, maar jij bent gevraagd dit niet aan jullie ouders te vertellen. Ze maken zich namelijk al zoveel zorgen doordat JIJ normaal alles doorvertelt. Uit schuldgevoel zeg je inderdaad niets en hebt haar gedrag weer door de vingers gezien. Je zegt nog wel dat dit de laatste keer is dat je haar een hand boven het hoofd houdt, maar een paar weken later gebeurt er weer iets en weer besluit je niets te vertellen.

Doordat jij toegeeft zal de verslaafde niets aan haar gedrag veranderen omdat er geen consequenties aan verbonden zijn.

Dit gedragspatroon binnen families zal zich blijven herhalen ondanks dat iedereen er veel verdriet van heeft.

Oplossing: hoe kun je een broer/zus die verslaafd is het beste helpen

Jouw gedrag kan het gedrag van de verslaafde niet beïnvloeden. Wat jij wel kunt veranderen is de manier waarop jij met je dierbare omgaat. 
Als het leven van jou en je familie niet langer volledig beheerst wordt door het gedrag van de verslaafde kun je de patronen doorbreken.

Wij kunnen jou en je familie hierbij ondersteunen.

Ons hulpaanbod

Informatiemiddagen

Heb jij moeite met de verslaving van dierbare? Kom dan naar onze informatiemiddag en maak kennis met de ondersteuning die wij jou hierin kunnen bieden.
meer informatie

INDIVIDUELE ONDERSTEUNING

Wil je ondersteuning die past bij jouw specifieke situatie, meld je dan nu aan voor ons individuele programma en krijg concrete handvatten om de regie weer terug te krijgen over jouw eigen leven.
meer informatie

TELEFONISCH ADVIES

Ons team staat voor je klaar om je telefonisch een luisterend oor te bieden en met je mee te denken over stappen die je kunt zetten in het leren omgaan met jouw dierbare verslaafde.
meer informatie

WORKSHOPS

Wil je meer inzicht in thema’s als grenzen stellen en loslaten? Schrijf je dan nu in voor 1 van onze workshops.
meer informatie