Mijn kind is verslaafd

Mijn kind is verslaafd… Wat nu?!

Ouders willen voor hun kinderen zorgen en waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd. Hulpverleners, verslavingszorginstellingen, dreigementen, boos worden, lief zijn, schreeuwen, praten, alles is de revue gepasseerd, maar zonder resultaat.

Wat is verslaving

Een verslaafde vindt het lastig om met moeilijke emoties om te gaan. Om die emoties aan te kunnen gebruikt hij middelen van buiten zichzelf, bijvoorbeeld: alcohol, drugs of gokken. Maar ook seks, eten, eindeloos series kijken of gamen zijn middelen waaraan iemand verslaafd kan zijn. Het middel of gedrag dus eigenlijk niet relevant; de kern van het probleem zit hem in de reden waarom iemand het middel neemt of toegeeft aan bepaalde gedragingen.

Probleem: patronen van verslaving

Je pogingen zijn met de juiste intenties: je kind heeft pijn en dus wil je helpen. Maar bij een verslaafde werkt iedere vorm van hulp helaas vaak averechts. Omdat een verslaafde zijn omgeving gebruikt om omstandigheden te creëren waarin hij kan doen waar hij zin in heeft.

Voorbeeld

Je kind verwijt jou dat je altijd een slechte ouder bent geweest, waarop je uit schuldgevoel toch maar weer zijn huurschuld aflost. Je zegt dat dit nu toch echt de laatste keer is dat je helpt, maar 3 maanden later trek je toch weer de portemonnee.

Je wilt je kind helpen en lost dus zijn/haar probleem op. Maar hierdoor worden de consequenties van het probleem niet gevoeld en is er geen noodzaak om er iets aan te doen.

Dit is de vicieuze cirkel waarin de verslaving in stand blijft en jij als ouder er zelf aan onderdoor gaat.

Oplossing: hoe kun je een kind dat verslaafd is het beste helpen

Het is belangrijk om je te realiseren dat jij geen invloed hebt op het gedrag van de verslaafde. Waar je wel invloed op hebt is de manier waarop jij met deze situatie omgaat.

Met de juiste ondersteuning kun je toewerken naar een punt waarop je leven niet meer compleet wordt beheerst door het gedrag van de verslaafde.

Wij kunnen je deze ondersteuning bieden.

Ons hulpaanbod

Informatiemiddagen

Heb jij moeite met de verslaving van dierbare? Kom dan naar onze informatiemiddag en maak kennis met de ondersteuning die wij jou hierin kunnen bieden.
meer informatie

INDIVIDUELE ONDERSTEUNING

Wil je ondersteuning die past bij jouw specifieke situatie, meld je dan nu aan voor ons individuele programma en krijg concrete handvatten om de regie weer terug te krijgen over jouw eigen leven.
meer informatie

TELEFONISCH ADVIES

Ons team staat voor je klaar om je telefonisch een luisterend oor te bieden en met je mee te denken over stappen die je kunt zetten in het leren omgaan met jouw dierbare verslaafde.
meer informatie

WORKSHOPS

Wil je meer inzicht in thema’s als grenzen stellen en loslaten? Schrijf je dan nu in voor 1 van onze workshops.
meer informatie