Mijn kind is verslaafd
Mijn kind is verslaafd… Wat nu?!
Ouders willen voor hun kinderen zorgen en waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd. Hulpverleners, verslavingszorginstellingen, dreigementen, boos worden, lief zijn, schreeuwen, praten, alles is de revue gepasseerd, maar zonder resultaat.
Wat is verslaving
Een verslaafde vindt het lastig om met moeilijke emoties om te gaan. Om die emoties aan te kunnen gebruikt hij middelen van buiten zichzelf, bijvoorbeeld: alcohol, drugs of gokken. Maar ook seks, eten, eindeloos series kijken of gamen zijn middelen waaraan iemand verslaafd kan zijn. Het middel of gedrag dus eigenlijk niet relevant; de kern van het probleem zit hem in de reden waarom iemand het middel neemt of toegeeft aan bepaalde gedragingen.
Probleem: patronen van verslaving
Je pogingen zijn met de juiste intenties: je kind heeft pijn en dus wil je helpen. Maar bij een verslaafde werkt iedere vorm van hulp helaas vaak averechts. Omdat een verslaafde zijn omgeving gebruikt om omstandigheden te creëren waarin hij kan doen waar hij zin in heeft.
Voorbeeld
Je kind verwijt jou dat je altijd een slechte ouder bent geweest, waarop je uit schuldgevoel toch maar weer zijn huurschuld aflost. Je zegt dat dit nu toch echt de laatste keer is dat je helpt, maar 3 maanden later trek je toch weer de portemonnee.
Je wilt je kind helpen en lost dus zijn/haar probleem op. Maar hierdoor worden de consequenties van het probleem niet gevoeld en is er geen noodzaak om er iets aan te doen.
Dit is de vicieuze cirkel waarin de verslaving in stand blijft en jij als ouder er zelf aan onderdoor gaat.
Oplossing: hoe kun je een kind dat verslaafd is het beste helpen
Het is belangrijk om je te realiseren dat jij geen invloed hebt op het gedrag van de verslaafde. Waar je wel invloed op hebt is de manier waarop jij met deze situatie omgaat.
Met de juiste ondersteuning kun je toewerken naar een punt waarop je leven niet meer compleet wordt beheerst door het gedrag van de verslaafde.
Wij kunnen je deze ondersteuning bieden.
Ons hulpaanbod

Informatiemiddagen

INDIVIDUELE ONDERSTEUNING

TELEFONISCH ADVIES
