Help, mijn dierbare is verslaafd: Wat nu?

Wanneer je ontdekt dat een dierbare worstelt met een verslaving, kan dat overweldigend zijn. Verslavingen, of het nu gaat om alcohol, drugs of andere middelen, hebben niet alleen invloed op degene die verslaafd is, maar ook op de mensen om hen heen. Als partner, ouder, vriend of familielid wil je helpen, maar vaak weet je niet waar je moet beginnen. In deze blog bespreken we wat je kunt doen en hoe je jouw dierbare kunt ondersteunen, terwijl je ook goed voor jezelf blijft zorgen.

Wat is een verslaving?

Een verslaving is een aandoening waarbij iemand afhankelijk wordt van een bepaald middel of gedrag, zoals alcohol, drugs, gokken of gamen. Het beïnvloedt het gedrag, de emoties en de gedachten van een persoon. Vaak is de verslaafde zich er niet van bewust hoe schadelijk zijn of haar gedrag is voor zowel zichzelf als de omgeving. De weg naar herstel kan moeilijk zijn, maar met de juiste hulp is het mogelijk om te herstellen.

Hoe herken je verslaving bij je dierbare?

Soms is het lastig om de signalen van verslaving te herkennen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Veranderingen in gedrag, zoals prikkelbaarheid, geheimzinnigheid of agressie.
  • Problemen op werk of school door afwezigheid of slechte prestaties.
  • Financiële problemen door overmatig gebruik van middelen.
  • Verwaarlozing van persoonlijke hygiëne en verantwoordelijkheden.
  • Ontkenning of boosheid wanneer het onderwerp verslaving ter sprake komt.

Als je deze signalen herkent, is het belangrijk om te erkennen dat je dierbare mogelijk hulp nodig heeft.

Wat kun je doen als je dierbare verslaafd is?

Bij Stichting Naast begrijpen we hoe zwaar het kan zijn om een dierbare met een verslaving te ondersteunen. Het kan emotioneel en fysiek uitputtend zijn, en vaak weet je niet waar je moet beginnen of hoe je het beste kunt helpen. Daarom bieden wij specifieke diensten voor naasten van verslaafden, zodat je niet alleen hoeft te staan in deze moeilijke situatie.

1. Telefonisch advies

Bij Stichting Naast staan onze specialisten klaar om je telefonisch te begeleiden en ondersteunen. Heb je vragen over hoe je moet omgaan met de verslaving van je dierbare? We bieden professioneel advies over hoe je grenzen kunt stellen, de juiste hulp kunt vinden en hoe je jezelf emotioneel staande houdt in het proces. Met één telefoontje kun je direct praktische tips krijgen van een ervaren hulpverlener. Je kunt Stichting Naast bereiken door te bellen naar 070 – 416 17 81.

2. Workshops en bijeenkomsten voor naasten

Naast telefonisch advies bieden wij regelmatig workshops en bijeenkomsten aan voor naasten van mensen met een verslaving. Deze bijeenkomsten bieden je de kans om meer te leren over verslaving, hoe het werkt en hoe je je dierbare kunt ondersteunen zonder jezelf te verliezen. Tijdens onze workshops leer je onder andere:

  • Hoe je effectief kunt communiceren met iemand die worstelt met een verslaving.
  • Hoe je gezonde grenzen stelt om jezelf te beschermen.
  • Hoe je omgaat met de frustraties en angsten die gepaard gaan met de verslaving van een dierbare.

Daarnaast bieden onze bijeenkomsten een veilige ruimte om verhalen te delen met anderen die hetzelfde doormaken. Dit kan enorm helpen om je minder alleen te voelen en nieuwe perspectieven te krijgen.

3. Op maat gemaakte ondersteuning

Iedere situatie is anders, en daarom bieden wij zorg op maat. Samen met jou bekijken we wat de beste aanpak is voor jouw situatie en hoe we je kunnen ondersteunen. Onze deskundigen helpen je met een persoonlijk plan dat aansluit bij jouw behoeften en de situatie van je dierbare.

Bij Stichting Naast ben je nooit alleen. We bieden je de hulp en steun die je nodig hebt, zodat je sterker en beter voorbereid bent om met de situatie om te gaan.

Zoek hulp voor je dierbare én voor jezelf

Het belangrijkste om te onthouden is dat je het niet alleen hoeft te doen. Heb je hulp nodig of wil je meer informatie? Neem vandaag nog contact met ons op.

Scroll naar boven