Cocaïneverslaving
Wat is cocaïneverslaving?
Cocaïne, of coke, was vroeger een medicijn. Tegenwoordig is gebruik vooral recreatief, maar ook in de horeca en het bedrijfsleven zijn er gebruikers die het nodig hebben om de lange werktijden vol te houden. Mensen die aan coke verslaafd zijn kunnen niet zonder het energieke gevoel dat dit middel hen geeft. Echter, als er veel gebruikt wordt is er ook steeds meer nodig om het gewenste effect te krijgen. Een cocaïneverslaafde kan op een bepaald moment niet meer functioneren zonder coke. Als iemand afhankelijk is van coke om een dag goed door te komen of om met een probleem om te gaan dan is diegene verslaafd.
Wat is cocaïne precies?
Cocaïne is een opwekkende stof die afkomstig is uit de bladeren van de cocastruik. Deze bladeren worden eerst tot pasta vermalen en daarna chemisch bewerkt tot er een fijn kristalachtig wit tot gelig poeder ontstaat dat een bittere smaak heeft.
In welke vormen wordt cocaïne gebruikt?
Cocaïne kan worden gesnoven. Het poeder wordt dan verdeeld in ‘lijntjes’ die door een kokertje (bijvoorbeeld een opgerold bankbiljet) worden geïnhaleerd. Gebruikers nemen meestal een dosis van 0,05 gram (50 milligram). Het effect van coke houdt ongeveer een half uur aan, daarom worden op avond vaak meerdere lijntjes genomen.
Crack/basecoke wordt gerookt of ‘gechineesd’. Via een waterpijp of een speciaal crackpijpje kunnen de dampen worden geïnhaleerd. Bij chinezen wordt een klontje basecoke op een stukje aluminiumfolie gelegd en verhit. De dampen komen door inhalatie via een kokertje direct in de longen terecht.
Cocaïne kan, vermengd met tabak, ook in sigaretvorm worden gerookt. Het effect hiervan is kort maar heel heftig. Een andere mogelijkheid is om coke te vermengen met water en het in een ader te spuiten.
Wat doet cocaïne in het lichaam?
Cocaïne beïnvloedt een aantal stofjes in de hersenen, de zogenaamde neurotransmitters, het remt vooral de afbraak van dopamine, NE en serotonine. Dit zorgt voor een tijdelijke, sterke toename van deze stoffen in de hersenen. Cocaïne heeft een stimuleert effect op het centrale zenuwstelsel waardoor iemand zich energiek en alert voelt. Het verhoogt ook de hartslag en de bloeddruk, maar beperkt tegelijkertijd de toevoer van bloed naar het hart.
Wat is het effect van cocaïne?
Cocaïne heeft een positieve invloed op de stemming. De gebruiker voelt zich:
- Zelfverzekerd
- Energiek
- Spraakzaam
- Euforisch
- Alert.
Doordat coke de hartslag verhoogt gaat de stofwisseling sneller en kan de gebruiker gewicht verliezen. De blaas en darmen voelen snel vol aan waardoor de gebruiker vaker naar de wc moet en de neus(holtes), gehemelte en tandvlees kunnen verdoofd aanvoelen.
Wat zijn de kenmerken van een cocaïneverslaving?
Het kan lastig zijn een cocaïneverslaafde te herkennen omdat de symptomen lijken op andere gezondheidsklachten. Toch zijn er een aantal kenmerken of veranderingen in gedragspatronen waar je op kunt letten:
- Verwijde pupillen en bloeddoorlopen ogen
- Littekens van naalden (bij spuiten)
- Wit poeder op bezittingen
- Onnatuurlijk reageren (extra opgewekt, impulsief of agressief)
- Ontkennen of afzwakken van problematiek
- Vaak de kamer verlaten (voor hergebruik of wc bezoek)
- Verminderde eetlust
- Een dip de dag na gebruik
- Financiële problemen
- Verergering van bovenstaande kenmerken op langere termijn.
Wat zijn de risico’s van een cocaïneverslaving?
Bij coke is er al snel sprake van gewenning en wordt de gebruiker geestelijk afhankelijk van dit middel. Op korte termijn is er risico op:
- Zelfoverschatting
- Depressieve gevoelens
- Pijnlijke neus
- Nierinfarct
- Hartinfarct
- Epileptische aanval.
Op lange termijn kan er grote schade aan het lichaam optreden:
- Aangetast neusslijmvlies (reuk- en smaakvermogen verdwijnen)
- Chronische verkoudheid en bloedneuzen
- Vergrote kans op hart- en vaatziekten
- Uitputting
- Schade aan lever en nieren
- Slapeloosheid
- Agressiviteit
- Waanvoorstellingen
- Paniekgevoelens
- Achterdocht
- Depressie.
Hoe kan ik een cocaïneverslaafde helpen?
Het lijkt misschien onbegonnen werk, maar er zijn stappen die je kunt zetten om de situatie te veranderen. Geef jezelf vooral niet de schuld! Wil je weten wat wij kunnen doen om je te helpen? Om je de meest passende informatie te geven, kun je klikken op de keuze button die voor jou van toepassing is: