Gameverslaving

Wat is gameverslaving?

‘Even een potje gamen’ is niet zo’n groot probleem. Maar wat als er hele avonden verspeeld worden en het (huis)werk niet is afgemaakt? Een gameverslaving is een psychische aandoening; de gameverslaafde is vooral geestelijk afhankelijk van het gamen. Voornamelijk jongeren zijn zeer gevoelig voor deze vorm van verslaving, maar ook een groeiende groep volwassenen kan niet meer zonder gamen. Als iemand afhankelijk is van gamen om een dag goed door te komen of om met een probleem om te gaan dan is diegene verslaafd.

Een gameverslaving kan samen gaan met andere verslavingen, bijvoorbeeld speed, cocaïne en alcohol, deze middelen zorgen ervoor dat gamer langer door kan spelen.

Wat is gamen precies?

Gamen is het spelen van computerspellen. Dit kan via de tablet, smartphone, computer, console of draagbare spelcomputer (bijvoorbeeld: Xbox, Playstation, Nintendo). Gamen kan ook via websites of op social media (bijvoorbeeld via Facebook).

Wat doet gamen met het lichaam?

Tijdens het gamen maakt de gamer allerlei stoffen de hersenen aan, zoals adrenaline en dopamine. Deze stoffen zorgen voor prettige gevoelens en als iemand stopt met gamen dan mist het lichaam deze stoffen waardoor de drang om weer te gamen groot is.

Wat is het effect van gamen?

De vrijgekomen stofjes in de hersenen zorgen voor een continu fijn gevoel, daardoor wil de gamer doorgaan met spelen. Gevoelens van angst, eenzaamheid, doelloosheid en leegte worden ‘opgevuld’ met gamen. Als er dan toch wordt gestopt dan kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden omdat het lichaam die fijne prikkels mist.

Wat zijn de kenmerken van een gameverslaving?

Het verschil tussen iemand die ‘gewoon een potje gamet’ en echt verslaafd is, is de mate van afhankelijkheid. Hieronder staan de kenmerken van iemand die gameverslaafd is:

  • Onvermogen te stoppen met gamen
  • Langer en meer spelen dan het plan was
  • Slaaptekort
  • Conflicten krijgen met anderen over het gamen
  • Gamen gebruiken om negatieve gevoelens te onderdrukken
  • Verwaarlozing omgeving en verantwoordelijkheden
  • Verwaarlozing verzorging en persoonlijke hygiëne
  • Sociale isolatie
  • Agressief gedrag bij (dreigen met) onthouding van gamen
  • Oververmoeidheid, uitdroging en ondervoeding
  • Verergering van bovenstaande kenmerken op langere termijn.

Wat zijn de risico’s van een gameverslaving?

De problematiek zit hem vooral in verlaagde (school)prestaties en verergering van depressieve gevoelens, eenzaamheid en een negatief zelfbeeld, wat kan leiden tot sociale isolatie. Zoals bij andere verslavingen is het soms onduidelijk wat oorzaak en wat gevolg is. Sommige mensen hebben geen sociale contacten meer buiten het spel doordat ze zoveel gamen en worden daardoor eenzamer. Anderen hadden weinig vrienden en zijn daardoor veel gaan gamen.

Het risico van een (langdurige) gameverslaving is dat de gamer negatieve emoties niet meer goed aankan doordat hij gewend is aan de ‘high’ van het gamen. Tegenslagen in het leven worden uit de weg gegaan en problemen worden verdoofd waardoor iemand minder zelfredzaam is.

Hoe kan ik iemand met een gameverslaving helpen?

Het kan lastig zijn om te begrijpen waardoor iemand zo geobsedeerd is door een spelletje en hoe dit gedrag te veranderen. Grenzen stellen naar de verslaafde toe is een belangrijk begin. Wil je weten wat wij kunnen doen om je daarbij te helpen? Klik dan op de keuzebutton die voor jou van toepassing is:

WELKE DIERBARE VAN JOU IS VERSLAAFD?

Scroll naar boven