Samen door de feestdagen: 10 Tips voor naasten van verslaafden om met stress en angst om te gaan

10 tips, Feestdagen en verslaving

De feestdagen kunnen een vreugdevolle tijd zijn; voor naasten van verslaafden kan het ook een uitdagende periode zijn. De combinatie van festiviteiten en de emotionele complexiteit van het omgaan met een verslaafde naaste kan en stress en angst veroorzaken. Hier zijn 10 tips om deze feestdagen met begrip, liefde en veerkracht door te komen.

1. Open communicatie:

Een eerlijke en open communicatie is essentieel. Bespreek op voorhand je verwachtingen en zorgen; wat zijn jouw verwachtingen en wat verwacht de ander van jou. Dit helpt om mogelijke conflicten te verminderen en biedt ruimte voor begrip. Maak samen een plan voor de dagen die er aan komen.

2. Stel grenzen:

Stel duidelijke grenzen voor zowel jezelf als voor je verslaafde naaste. Wat is het wat je wel wilt en wat juist niet. Het is belangrijk omdat voor jezelf en voor de ander duidelijk te hebben Respecteer de grenzen die zijn vastgesteld en moedig een gezonde balans aan.

3. Vermijd oordelen:

Feestdagen zijn lastig voor jouw dierbare die verslaafd is, daardoor zou het kunnen dat emoties hoog oplopen. Probeer oordelen te vermijden en focus op empathie. Begrip tonen voor de uitdagingen waarmee je naaste wordt geconfronteerd, helpt om een gevoel van verbondenheid te behouden.

4. Zorg voor zelfzorg:

Neem de tijd voor zelfzorg. De feestdagen kunnen stressvol zijn, dus zorg ook goed voor jou. Denk aan voldoende rust, gezonde voeding en ontspanningsmomenten. Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe beter je er kunt zijn voor je verslaafde naaste.

5. Betrek professionele hulp:

Overweeg professionele hulp, zoals familie- of verslavingscounseling. Een professional kan helpen bij het navigeren door moeilijke gesprekken en het bieden van strategieën om met de angst en uitdagingen om te gaan. Vraag gerust een gratis telefonisch advies aan. Dan kunnen wij samen kijken hoe wij je kunnen helpen.

6. Stel alternatieve activiteiten voor:

Kerstmis en Oud en Nieuw kunnen stressvol zijn. Vul deze in op een voor jou/jullie passende manier, zoals bijvoorbeeld samen wandelen, speel gezelschapsspellen of organiseer een filmavond. Het belangrijkste is om samen tijd door te brengen op een manier die voor iedereen comfortabel voelt.

7. Vier je successen:

Focus niet alleen op de uitdagingen, maar vier ook je successen, hoe klein ze ook mogen lijken. Positieve erkenning kan zowel jou als je verslaafde naaste motiveren om door te gaan op weg naar herstel.

Maak het klein – uur voor uur – dag voor dag, zo kan je stress even loslaten en genieten van de momenten met elkaar.

8. Angst erkennen en bespreken:

Praat over angst. Het erkennen van de gevoelens van angst kan een krachtig middel zijn om samen oplossingen te vinden. Het delen van zorgen en angsten creëert een gevoel van saamhorigheid en kan de basis vormen voor effectieve coping-strategieën.

9. Stimuleer positieve verandering:

Moedig positieve verandering aan, maar wees geduldig. Verslaving is een complexe aandoening en herstel is een proces. Focus op de vooruitgang en blijf positief betrokken bij het streven naar een gezonder leven.

10. Laat liefde en begrip leiden:

Bovenal, laat liefde en begrip leidend zijn. De feestdagen zijn een tijd van verbinding en genegenheid. Ondanks de uitdagingen van verslaving, kunnen liefde en begrip de basis vormen voor hoop en herstel.

Het doorstaan van de feestdagen met een verslaafde naaste kan uitdagend zijn, maar met de juiste benadering, empathie en steun is het mogelijk om samen een positieve ervaring te creëren. Wil je meer ondersteuning? Wij staan voor je klaar!

Scroll naar boven