Codependentie

Je bent codependent als je de gevoelens, verlangens en wensen van een ander boven die van jou stelt. Je past je aan om de waardering, bevestiging en goedkeuring van de ander te krijgen, hier ontleen je jouw eigenwaarde aan.

Je wordt afhankelijk van de waardering en bevestiging van een ander. Als het goed gaat met de ander, gaat het goed met jou. Gaat het slecht met de ander, dan gaat het ook slecht met jou.

Het aanpassen aan de ander gaat je uiteindelijk heel veel kosten; je raakt jezelf kwijt.
Je bent obsessief bezig met hoe het gaat met de ander. Codependentie komt in het gehele systeem voor en vaak in de relatie met een partner.

In relatie tot een verslaving, kan jij codependent worden van jouw verslaafde naaste. Jij bent continu bezig met het gedrag, het geluk, de gezondheid en gesteldheid van jouw verslaafde dierbare. Het is moeilijk voor jou afstand te nemen en niet de verantwoordelijkheden van de ander over te nemen. 

Het kan voor iemand met codependentie voelen alsof je controle hebt over de situatie. Maar niets is minder waar. Je bent continu in dienst van de ander en negeert daarbij je eigen verlangens, wensen en behoeftes.

Hoe herken je een codependent of hoe herken je dat bij jezelf?

  • Jij bent degene die zorgt dat alles op rolletjes verloopt. Alles wordt in huis goed geregeld en verzorgd.
  • Jij neemt de verantwoordelijkheden van de ander over. Zoals zorgen dat de ander op tijd wakker wordt voor school of werk. Zorgen dat hij/zij op tijd op afspraken komt. Als je dat niet doet voel jij je schuldig.
  • Je voelt heel goed de wensen en verlangens van de ander aan.
  • Je bent gericht op het krijgen van bevestiging, waardering en goedkeuring van anderen = please gedrag.
  • Je kan moeilijk nee zeggen, je wilt de ander niet teleurstellen. Ook dan voel je je schuldig.
  • Je weet niet goed wat jouw grenzen zijn en je kan ze daardoor niet stellen en bewaken.
  • Je vindt jezelf niet waardevol en daardoor is het nooit goed genoeg wat je doet, het moet allemaal perfect zijn.
  • Kritiek en confrontaties ga je liever uit de weg.
  • Je weet niet goed wat jij zelf wilt en wat jij nodig hebt. Je bent uit verbinding met jezelf.

Herken jij jezelf in een of meerdere punten?

Dan is de kans groot dat je last hebt van codependentie. De gevolgen van codependentie op de langere termijn kunnen zijn dat je last krijgt van stress, uitputting (burn out) depressie, slaapproblemen, negatieve gevoelens over jezelf enzovoort. Belangrijk om dan hulp hierbij te krijgen door middel van coaching, therapie en kennis over het onderwerp.

Scroll naar boven