Informatie voor huisartsen en POH-GGZ

Wanneer een patiënt in de praktijk komt met zorgen over een dierbare met een verslaving, kunnen deze zorgen manifesteren in allerlei mentale en fysieke symptomen.

Soms is het tijdens zijn/haar bezoek in eerste instantie niet duidelijk wat er in de achtergrond afspeelt. Zij kunnen klachten hebben van depressie, slecht slapen, eetproblemen en dergelijke. Deze symptomen worden dan behandeld maar het achterliggende problematiek blijft onbehandeld.

Verslaving is een familieziekte

De impact van verslaving op naasten is erg groot. Naasten voelen zich verantwoordelijk voor de gevolgen van de ziekte, de problemen en de gezondheid van de verslaafde. Naast de stress en zorgen, kan codependentie (afhankelijkheid van de status van de verslaafde dierbare) een rol gaan spelen.

Voor de verslaafde zelf is hulp. In de vorm van klinische en ambulante behandelingen waarvan de zorg wordt vergoed door de zorgverzekering. Maar voor naasten wordt te weinig hulp geboden, terwijl zij ook psychisch lijden aan de verslaving. En als de verslaafde naaste niet in behandeling gaat voor zijn/haar verslaving, kunnen de gevolgen voor de naasten enorm zijn.

Wij bieden naasten hulp

Wij kunnen naasten meer inzicht geven in de ziekte verslaving, hun leren beter grenzen te stellen en hoe op een gezonde manier los te laten. Ze worden door die kennis beter weerbaar, zorgen beter voor hun zelf en hun eigen behoeftes en kunnen hierdoor weer controle krijgen over hun eigen leven.

Wat wij bieden:

Informatiebijeenkomsten

Tijdens onze bijeenkomsten delen wij informatie over verslaving en welke hulp wij kunnen bieden aan naasten. Daarnaast worden ervaringsverhalen gedeeld welke steun kunnen geven.

Workshops

Wij bieden 3 workshops aan die op elkaar aansluiten maar ook los te volgen zijn:

Individueel programma

Daarnaast bieden wij individuele trajecten aan. Naasten worden persoonlijk begeleid in 1 op 1 sessies volgens een zelf ontwikkelde eHealth programma.

Webinars / seminars

Regelmatig organiseren wij ook in samenwerking met gespecialiseerde partners webinars of zijn wij aanwezig op seminars.

Onze doelstelling

De doelgroep ‘naasten van verslaafden’ valt binnen het huidige zorgaanbod in veel gevallen buiten de boot. Vaak is er pas ondersteuning beschikbaar op het moment dat de verslaafde in behandeling is. Dit terwijl algemeen bekend is dat naasten van verslaafden een zeer cruciale rol spelen bij zowel het in stand houden van een verslaving, als bij het eventuele herstel daarvan.

Onze doelstelling is om hier verandering in te brengen. 
Ons doel is om voor alle naasten van verslaafden een structureel en toegankelijk hulpaanbod te creëren.

Wat kunt u als zorgverlener doen?

U kunt uw patiënt wijzen op onze zorgaanbod. Indien u intercollegiaal overleg wilt, kun u gerust contact met ons opnemen. U kunt ook uw patiënt wijzen naar onze website waar zij zich voor hulp kunnen aanmelden.

✉️ info@helpmijndierbareisverslaafd.nl
📞 070 – 416 17 81

Scroll naar boven