Onze alcoholverslaafde zoon is nu in herstel!

In februari 2021 ben ik, samen met mijn gezin (echtgenote, uitwonende zoon en uitwonende dochter) in contact gekomen met Stichting Naast. We hebben namelijk nog een uitwonende zoon met een groot alcoholprobleem.

Als gezin hebben we jarenlang geprobeerd het alcoholprobleem van mijn zoon “in te dammen”. Dat lukte niet erg en het gehele gezin had daar onder te lijden. Het alcoholprobleem werd zo erg dat het voor mijn verslaafde zoon niet meer te handelen was. Hij had al een laatste waarschuwing gekregen op zijn werk.

Zodoende is mijn oudste zoon gaan zoeken of er op enige manier hulp gekregen kon worden. Hierdoor zijn we uitgekomen bij Stichting Naast. Vanwege Covid hebben we met het gehele gezin (behalve de verslaafde zoon) gesprekken gehad via Zoom. De gesprekken vonden nagenoeg maandelijks plaats in de periode februari 2021 tot november 2021.

Onze behandelaar heeft, in de gesprekken, op een rustige maar indringende manier ons de ogen doen openen daar waar het gaat om de verhoudingen binnen het gezin en hoe we allemaal verschillend met de situatie om zijn gegaan. Je krijgt in die gesprekken eigenlijk een spiegel voorgehouden over hoe je handelt in die situatie. Niet dat zij dat op een verwijtende manier doet, zeker niet.
Zij is, hoe triest ook, zelf een ervaringsdeskundige omdat haar kinderen ook verslaafd waren. Ze handelt dus uit eigen ervaringen en een schat aan informatie. Zo hebben we geleerd om één standpunt in te nemen naar de verslaafde zoon. Zuiver om rust te krijgen. Niet dat je meteen rust krijgt, maar langzaamaan komt dat wel. Ook heeft zij ons uitdrukkelijk aangegeven dat onze zoon een probleem heeft en niet de rest van het gezin.

Na elk gesprek met haar hebben we samen bepaald wat de volgende stap zou worden in het proces en bij het volgende gesprek werd dat weer geëvalueerd en werden er volgende stappen bepaald. Zo hebben we ook geleerd dat we niet alles uit handen moesten nemen van onze zoon maar dat hij zelf verantwoordelijk is voor de situatie en dat hij er zelf achter zou moeten staan als hij dat zou willen veranderen.

Op aanraden van onze behandelaar hebben mijn oudste zoon en ik een indringend gesprek gehad met de verslaafde zoon. Dat resulteerde in het feit dat hij opgenomen werd in een verslavingskliniek gedurende vijf weken. Ook daarvan zei zij dat hij dat zelf zou moeten regelen want anders zou de kans groot zijn dat hij dit traject niet af zou maken. Het traject is inmiddels beëindigd en tot op heden is hij clean. Hij gaat er helemaal voor.

Het is niet zo dat onze behandelaar heel erg moeilijke dingen heeft gezegd of ons heeft laten doen. Zeker niet. Wat zij doet is luisteren hoe de situatie is en van daaruit (met al haar ervaring) je laat zien hoe je handelt en hoe je misschien beter zou kunnen handelen. Tevens is als een rode draad door het geheel te vinden dat je als naasten slechts kan “sturen” in zulke situaties maar dat de betrokkene het zelf moet doen.

Ik kan wel zeggen dat ik (maar zeker het hele gezin) super blij zijn dat wij met Stichting Naast in contact zijn gekomen. Zij hebben ons op het juiste spoor gezet en ons vertelt wat mogelijk een betere manier van handelen zou kunnen zijn zodat het gezin zelf meer rust zou krijgen maar dat het naar de verslaafde zelf ook duidelijker zou worden hoe wij als gezin één standpunt naar hem innamen.
Dat heeft heel goed geholpen!!!!!!!!!!!!!!!

Bedankt voor al je goede en fijne zorgen voor ons.
Het gaat je goed en hopelijk hebben we gesprekken met jou, zoals hierboven omschreven, niet meer nodig.

Ik ben trots op je en dat ik met je in contact ben gekomen.

Marco de H.

Scroll naar boven