Verslaving maakt dat jij aan jezelf gaat twijfelen

Verslaving is een complex en verwoestend probleem dat niet alleen de persoon die verslaafd is, maar ook jou als naaste diep kan beïnvloeden. Één van de meest onderschatte aspecten van deze impact is hoe verslaving ervoor kan zorgen dat jij aan jezelf gaat twijfelen. 

De invloed van verslaving van jouw dierbare op jou

Verslaving gaat verder dan alleen het gebruik van een stof of gedrag dat schadelijk is voor de verslaafde zelf. Het heeft vaak ernstige gevolgen voor familieleden, vrienden en geliefden, en jij bent een belangrijk onderdeel van dit systeem. Je kunt emotioneel, fysiek en zelfs financieel belast raken door de verslaving van je dierbare. Dit kan je in een emotionele achtbaan van gevoelens brengen.

Één van de meest ingrijpende gevolgen van verslaving voor jou is het gevoel van machteloosheid en schuld. Je ziet je dierbare worstelen met een verslaving en voelt je vaak verantwoordelijk, je afvragend of je iets had kunnen doen om het te voorkomen of te stoppen. Deze schuldgevoelens kunnen leiden tot zelftwijfel en een constant gevoel van falen.

De cyclus van zelftwijfel

Jouw zelftwijfel kan zich manifesteren als een voortdurende innerlijke strijd. Misschien vraag je je af of je te streng of te toegeeflijk bent geweest, of je de juiste woorden hebt gekozen om je geliefde aan te moedigen om hulp te zoeken, of je beter had kunnen begrijpen wat er aan de hand was, en nog veel meer. Deze voortdurende zelftwijfel kan leiden tot gevoelens van stress, angst en depressie.

Een ander aspect van zelftwijfel is de neiging om de schuld op jezelf te nemen voor de acties van de verslaafde. Je kunt denken dat als je maar beter had opgelet of meer betrokken was geweest, de verslaving niet zo uit de hand was gelopen. Dit soort denken is echter misleidend en onproductief. Verslaving is een complexe aandoening met vele oorzaken, en het is niet jouw schuld.

Wat kan je doen?

Het is cruciaal voor jou als naaste van een verslaafde om te begrijpen dat zelftwijfel normaal is, maar niet productief. Het is belangrijk om te erkennen dat verslaving een ziekte is en dat niemand, inclusief jijzelf, de schuldige is, behalve de verslaving zelf. Zelfzorg is essentieel in deze situatie. Hier zijn enkele stappen die je kunnen helpen omgaan met zelftwijfel:

1. Zoek ondersteuning
Praat met vrienden, familie, of zoek professionele hulp bij een therapeut of een steungroep voor familieleden van verslaafden. Delen van je gevoelens en ervaringen met anderen kan enorm helpen. Wij bieden gratis telefonisch advies aan om te kijken hoe wij je kunnen helpen.

2. Leer over verslaving
Kennis is macht. Door meer te weten te komen over verslaving en hoe het werkt, kun je beter begrijpen dat het niet jouw schuld is en dat je niet de enige bent die hiermee worstelt. Meld je gratis aan voor onze informatiebijeenkomsten.

3. Stel grenzen
Het is belangrijk om grenzen te stellen en voor jezelf te zorgen. Dit betekent niet dat je je geliefde moet laten vallen, maar wel dat je jezelf beschermt tegen schadelijke gevolgen van de verslaving. Meld je aan voor de workshop ‘Grenzen Stellen’.

4. Zoek professionele hulp
Soms is de verslaving van je geliefde zo ernstig dat professionele interventie nodig is. Aarzel niet om hulp te zoeken bij deskundigen op het gebied van verslaving en geestelijke gezondheid. Wij bieden een individuele programma aan.

5. Vergeef jezelf
Het is essentieel om te leren vergeven, zowel jezelf als de verslaafde persoon. Verslaving is een ziekte die complex is en vaak buiten iemands controle ligt. De workshop ‘Loslaten, hoe doe je dat’ kan je hierbij helpen

Verslaving kan een verwoestende impact hebben op zowel de verslaafde als jou als naaste. Het is belangrijk om te onthouden dat zelftwijfel een normale reactie is, maar het is niet productief. Door ondersteuning te zoeken, grenzen te stellen en voor jezelf te zorgen, kun je beter omgaan met de uitdagingen die verslaving met zich meebrengt en hoop bieden op herstel, zowel voor de verslaafde als voor jou.

Speciale workshops

Wij bieden in oktober en november een partner- en ouderdag aan waar het onderwerp ‘twijfel aan jezelf’ aan bod zal komen.

Scroll naar boven