Wat is jouw verantwoordelijkheid? Deel 1

Verantwoordelijkheid is een belangrijk thema als het om verslaving gaat. Daarom gaan wij hier de komende tijd in 3 artikelen aandacht aan besteden. Hier lees je deel 1.

Als er een verslaving bij jou in de buurt is dan wordt jij als naaste daar langzamerhand in meegesleurd. Door gebruik ontstaan er problemen, deze zijn in het begin te overzien en naarmate er meer tijd overheen gaat worden deze serieuzer. Wij als naasten beginnen hier en daar met helpen en redden, dat is immers wat je doet; je wilt dat jouw dierbare zich goed voelt. Bovendien denk je: “het is tijdelijk het zal allemaal wel weer beter worden; als ik nu even help dan zal het wel weer overgaan.”

Verslaving is echter een progressieve ziekte en gaat niet vanzelf over. Als er niets aangedaan wordt, wordt het altijd erger. Problemen stapelen zich op. Denk aan problemen op school of werk, misschien raakt degene zijn/haar baan kwijt en er ontstaan schulden.

Als naaste wil je jouw dierbare met een verslaving helpen en beschermen en daardoor ga je dingen doen die degene eigenlijk zelf behoort te doen en die hij/zij niet doet door zijn/haar verslaving. Jij gaat helpen. Je doet dit omdat je het niet aan kan zien dat jouw dierbare in grote problemen komt en daardoor kan het dat ook jij in de problemen komt.

Door jouw helpen neem je dus de verantwoordelijkheid over van de ander en door dat te doen maak je hem/haar afhankelijk van jou. Als jij zijn/haar problemen altijd oplost gaat hij/zij daar immers op rekenen.

De vicieuze cirkel

Het omgekeerde gebeurt ook; je helpt degene om zelf van het nare gevoel af te zijn dat je krijgt als je niet helpt. Door jouw helpen gaat het met jouw dierbare iets beter en daardoor met jou ook.  Je raakt dan afhankelijk van de status van jouw dierbare; gaat het met hem/haar goed dan gaat het met jou ook goed. Gaat het met hem/haar slecht dan gaat het met jou slecht. Zo zijn jullie afhankelijk van elkaar en zitten jullie samen in een vicieuze cirkel.

Door jouw helpen hoeft jouw dierbare de consequenties van zijn/haar verslaving niet te ervaren en hoeft hij niet te kiezen voor ander gedrag en kan hij blijven doen wat hij/zij doet en dat is gebruiken.

Door verantwoordelijkheden over te nemen en problemen op te lossen hou je dus de verslaving in stand. De verslaving wordt erger en jij ervaart meer stress en verdriet.

Hoe doorbreek je deze vicieuze cirkel?

Hoe jij hiermee om kan gaan, verantwoordelijkheden die niet van jou zijn bij de ander te laten en iemand daadwerkelijk te helpen lees je in ons volgende artikel.

Abonneer je op onze nieuwsbrief zodat je niets hoeft te missen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je nu hulp nodig?
Kom dan naar één van onze workshops (op locatie of online).

Of vraag individueel hulp.

👉🏻 Lees deel 2

Scroll naar boven