Wat is jouw verantwoordelijkheid? Deel 2
Verantwoordelijkheid is een belangrijk thema als het om verslaving gaat. Daarom gaan wij hier de komende tijd in 3 artikelen aandacht aan besteden. Hier lees je deel 2. Deel 1 teruglezen? Klik hier.
Hoe doorbreek je de vicieuze cirkel van verantwoordelijkheden over te nemen en problemen op te lossen?
Hoe kan jij verantwoordelijkheden die niet van jou zijn bij de ander laten en jouw dierbare met een verslaving daadwerkelijk helpen?
Door iemand constant te ‘redden’, hou je de verslaving in stand
Problemen oplossen of de zorgen overnemen van jouw naaste helpen niet.
Het gaat erom dat degene die de verslaving heeft, de consequenties van zijn/haar verslaving gaat ervaren. Dan pas kan degene kiezen voor ander gedrag. Als jij hem/haar telkens helpt/redt dan ervaart degene niet hoe ernstig de verslaving eigenlijk is. Hij/zij heeft dit nodig om gemotiveerd in behandeling te gaan.
Belangrijk om te beseffen is dat jij niet verantwoordelijk bent voor de keuzes en problemen van een ander. Jij helpt niet met het grote probleem (de verslaving) door allerlei andere zaken, die een gevolg zijn van de verslaving op te lossen.
Je helpt dus door te stoppen met helpen/redden
Als jouw naaste rekeningen heeft die NU betaald moeten worden en jij betaald die, of jij neemt je dierbare in huis, omdat hij anders dakloos is, dan neem jij de verantwoordelijkheid van de ander over. Jij lost het op en zo voelt degene de consequenties van zijn/haar gebruik niet.
Jouw gevoel van (onterechte) verantwoordelijkheid wordt versterkt door manipulaties en de wanhoop van jouw verslaafde:
“Als jij mij nu geen geld geeft, komen mijn schuldeisers mij halen!”
“Als je mijn huur niet betaald, ben ik dakloos!”
“Ik heb geen geld meer om te eten, ik moet geld hebben anders verhonger ik!”
“Ik ga echt stoppen. Maar je moet mij eerst helpen!”
Laat los waarover jij geen controle hebt
Je hebt geen invloed op de ander, jij kan de ander niet veranderen. Je hebt invloed op jou en hoe jij met situaties omgaat. Zijn/haar keuzes zijn niet jouw keuzes. Zijn/haar leven is niet jouw leven. Zijn/haar problemen en ziekte is niet jouw ziekte. Laat los wat niet van jou is, laat los waar jij geen controle over hebt.
Niemand kiest verslaafd te worden. Wel kunnen ze de keuze maken in behandeling te gaan. Dat is een grote stap voor iemand die verslaafd is maar het is een stap die hij/zij alleen zelf kan maken. Jij kan deze keuze dus niet maken.
Wij begrijpen heel goed dat het voor jou als naaste enorm moeilijk is los te laten en het voelt als “iemand laten vallen”. Maar ‘tough love’ is de enige manier. Wij bieden daarom hulp. Hulp om je hierbij te steunen, advies te geven, een luisterend oor en tips hoe met bepaalde situaties en gevoelens om te gaan.
Jij mag om hulp vragen!
Onze zorg is maatwerk. Wij bieden een individuele programma aan. Maar je kan ook een losse sessie nemen. Wij luisteren naar jouw situatie en bieden je hulp met de ziekte van verslaving om te gaan. Jij bent niet alleen. Ook jij verdient hulp! Of je naaste in behandeling gaat voor zijn/haar verslaving of bewust in gebruik blijft. Jij mag om hulp vragen!
👉🏻 Lees deel 3