Wat is jouw verantwoordelijkheid? Deel 3

Verantwoordelijkheid is een belangrijk thema als het om verslaving gaat. Daarom gaan wij hier de komende tijd in 3 artikelen aandacht aan besteden. Hier lees je deel 3. Lees ook deel 1 en deel 2.

Jij bent niet verantwoordelijk voor de verslaving van jouw naaste, niet voor zijn/haar keuzes en niet voor de problemen die veroorzaakt worden door de verslaving.

Hoe doorbreek jij de cirkel van helpen en het redden van jouw naaste met een verslaving; hoe kom jij los van je afhankelijkheid van de verslaving van de ander?

Het belangrijkste is:
Neem verantwoordelijkheid voor jouw leven en ga zorgen voor jezelf, focus op jou en wat voor jou belangrijk is ongeacht wat degene met de verslaving doet.

Stop met alles wat de verslaving in stand zou kunnen houden. Zoals:

  • Stop met het geven van geld of het betalen van de rekeningen
  • Stop met zorgen en bieden van hulp
  • Stop met het oplossen van allerlei problemen van jouw naaste

Het is belangrijk dat jouw naaste de negatieve gevolgen van zijn/haar gebruik gaat ervaren en dat kan alleen als jij niet meer alles oplost, betaalt, goed maakt of vermijdt.

  • Het gaat erom dat jij de verantwoordelijkheid van de ander bij hem/haar laat.
  • Jij mag gaan zorgen voor jou, jij mag jouw keuzes maken en jouw regie over jouw leven nemen.
  • Je hebt inmiddels gezien dat jij geen invloed hebt op de verslaving van jouw dierbare, jij kan dit niet oplossen, het is niet jouw schuld.

Wat kan je wel doen om jouw naaste met een verslaving te helpen?

Communiceer met jouw dierbare waar je mee stopt, wat je niet meer gaat doen – als je stopt met betalen van de rekeningen vertel hem/haar dat. Vertel ook wat je wel wilt doen, bijvoorbeeld dat als er problemen zijn dat je mee wilt kijken naar de oplossing en dat je de acties die gedaan moeten worden bij degene laat.

Als jij stopt met faciliteren kan hij/zij de consequenties van gebruik ervaren en zou hij/zij kunnen kiezen voor ander gedrag, de keuze maken om professionele hulp te aanvaarden.

De eerste stap is naar de huisarts. Voor alle verslavingszorg is een verwijzing van de huisarts noodzakelijk. In de meeste gevallen wordt de zorg vergoed door de zorgverzekering.

Je kunt ondersteunen door mee te gaan naar de huisarts, intake gesprek, lift geven naar de kliniek. Je laat in ieder geval alle acties bij jouw dierbare. Maak duidelijke afspraken; jouw naaste met een verslaving moet wel de behandeling gaan afmaken, het nazorgtraject volgen en alles doen om een terugval te voorkomen. Anders stopt alle hulp en misschien wel het contact, dat is aan jou, jij bepaalt.

Als jouw naaste met een verslaving geen hulp wil en niet wil stoppen, vraag jezelf dan af wat is het wat jij wilt in jouw leven? Ga voor jezelf en jouw gezin zorgen, wij kunnen je daarbij helpen.

Elke situatie is anders, maar er is altijd hulp!

Jou het juiste advies geven lukt niet in een artikel, omdat iedereen anders is, elke situatie is anders en elke verslaving is anders. Daarom bieden wij maatwerk. In onze workshops leren wij je hoe je grenzen kunt stellen, wat jouw rol is als naaste en hoe je kunt loslaten. Ook bieden wij persoonlijk advies en begeleiding.

Door verslaving ben jij jezelf vergeten en het is juist zo belangrijk dat jij voor jezelf gaat zorgen, dat jij de focus weer terug krijgt op jou en jouw leven en wat belangrijk is voor jou, daar kunnen wij jou bij helpen

Onze hulp aanbod

Scroll naar boven